Soms heeft een stel zoveel geluk, dat je hoopt dat het een geweldige voorbode is voor de rest van hun leven samen. <3

Het is al een week hondenweer; wind en hevige regen teisteren het land. De dag voor de bruiloft van Harm en Maya nog staan honderden kilometers file door de grote hoeveelheid regen. De vooruitzichten voor de Grote Dag zijn dan ook niet bepaald rooskleurig. Er is minder kans op regen, maar het blijft Nederland. Gedurende de week heb ik nog contact met Harm over hoe we kunnen proberen mijn camera te sparen tijdens onze voorgenomen reportage in het centrum van Breda. Sowieso wordt het een dag die bol staat van geplande buitenactiviteiten en een alternatieve locatie is er niet. Hoe hoopgevend is het dan als al in de ochtend van de bruiloft de grijze lucht opentrekt!

Ik heb om 11.00 uur afgesproken bij Harm en Maya thuis in Breda. Maya en de bruidsmeisjes worden gekapt en Maya’s vriendin doet haar make-up. Harm is op een andere locatie waar hij zich voorbereidt. Het is al een gezellige drukte en steeds meer mensen druppelen binnen. De zon is inmiddels volop doorgebroken en dat doet de stemming bij iedereen alleen maar goed!
Maya heeft een prachtige jurk die uiteindelijk perfect blijkt aan te sluiten op haar ontluikende zwangerschapsbuik. Met haar lange haar in de krul met veldbloemetjes erin verweven, haar lichte make-up en haar stralende lach is ze echt een natuurlijke schoonheid. De bruidsmeisjes stralen evenzo in hun witte jurkjes. Als Maya de trap afloopt met haar jurk klinkt er een luid applaus vanuit de inmiddels aardig drukke huiskamer.
Dan komt Harm aan bij het huis. Familie en vrienden hebben zich buiten verzameld om getuige te zijn van het moment dat Harm zijn bruid voor het eerst in haar jurk ziet. Als hij zich omdraait en Maya ziet staat de tijd even stil. Harm wordt door zijn tante weggegeven aan Maya en Maya door haar moeder aan Harm. Vol ontroering hebben ze even alleen oog voor elkaar. Dit is echt een mooi moment voor mij om vast te leggen!

We begeven ons in een stoet auto’s naar het stadhuis op de Grote Markt van Breda. Het is, zoals elke vrijdag, markt en dat geeft een leuke speelse draai aan de omgeving. Als het gezelschap tussen de vis- en kaaskramen door bij het gemeentehuis aankomt staan nog meer vrienden hen daar op te wachten. Na een warme begroeting van die gasten begeeft iedereen zich naar binnen voor de ceremonie.
Wanneer iedereen zit staat Harm vol spanning bij de ambtenaar te wachten. De bruidsmeisjes lopen als eerste binnen en Maya met haar moeder volgen op de voet. De meisjes delen roosjes uit en Maya’s moeder geeft met een brede lach Maya’s hand aan Harm. Als iedereen zit begint de inleiding van de ambtenaar. Wanneer Harm en Maya de tijd krijgen om een persoonlijk woord tot elkaar te richten stralen beiden. Gepassioneerde en eerlijke liefde wordt uitgesproken, waarbij er af en toe een traan vloeit. Intiem, maar gelijk ook zo universeel en eigenlijk iets wat we allemaal regelmatig zouden mogen doen! Als de ringen aan beider vingers wordt geschoven en het ja-woord klinkt volgt een luid applaus en een heeeeeeele lange kus die me alle tijd geeft om te fotograferen. 🙂
Na de dienst gaan de gasten weer op weg naar het huis van Harm en Maya en loop ik met hen door het centrum van Breda, voor een love shoot. Als eerste komen we door de Cingelstraat, een deels klassiek, deels modern straatje waar toch een sfeer van vervlogen tijden doorheen waart. Ik had al tijdens onze verkenningswandeling een paar weken terug mijn oog laten vallen op een balkonnetje hier dat mooi over de straat hangt, omdat het het idee geeft van een klassieke balkonscene á la Romeo en Juliet. We lopen er onderdoor, mijmerend hoe en of we contact met de eigenaar van dit balkon zouden kunnen maken. Onmogelijk natuurlijk, aangezien het deel uitmaakt van een appartementencomplex. Net als we door willen lopen stopt er een auto achter me. De bestuurder verontschuldigt zich en vraagt of hij er even langs mag; hij woont in het complex en wil zijn auto door de poort naar binnen rijden. In een split second besluit ik de stoute schoenen aan te trekken en vraag aan de man of hij niet toevallig bij het balkon woont. En, hoe groot is nu die kans: Hij woont bij het balkon! Dit is echt een onvoorstelbaar geluk! Ik loop met Maya mee, achter de man aan, zijn appartement binnen. Hij is heel vriendelijk en geeft mij alle tijd en ruimte me in rare bochten te wringen voor een mooie foto. Hierdoor is het me uiteindelijk gelukt om de balkonscene te fotograferen die ik voor ogen had!
Het is druk in de stad met voornamelijk studenten en hun gejoel en applaus is niet van de lucht! Mooi om te zien hoe een bruidspaar zoveel aandacht trekt. Maar juist deze interactie met de omgeving maakt dat deze reportage zo levend is. Zo treffen we in een binnentuin twee heren op een bankje die daar samen een biertje aan het nuttigen zijn. Harm en Maya gaan op het bankje ernaast zitten en de leuke reactie van deze mannen toont zowel het contrast tussen beiden als hoe mooi contact tussen mensen werkt. Ik sluit af met het ‘staatsieportret’, waarna Maya aangeeft dat het struinen zijn tol begint te eisen. We wandelen via het station terug naar hun huis, waar alle daggasten zich al verzameld hebben. Zoals het ‘heurt’ draagt Harm Maya de drempel over naar binnen. Het is een vol huis!

Dan is het tijd voor speeches, de taart en champagne! En natuurlijk cadeaus, waaronder zelfgemaakte werkjes van de jonge bruidsmeisjes- en jonkers. Het is ongelofelijk, hoe goed de weergoden dit stel gezind zijn. De zonovergoten dag vloeit zorgeloos voorbij voor het genietende bruidspaar. Rond 17.00 uur maakt iedereen zich op om naar de volgende feestlocatie te vertrekken. Dit is Belcrum Beach, een stadsstrand op een bedrijventerrein aan de Mark en het wordt een wandeling van zo’n 1,5 kilometer.
Daar bij de naastgelegen haven aangekomen lopen we over het terrein van STEK! Dit is een klein bedrijventerrein/creatieve gemeenschap die als speelse oprijlaan tot de feestlocatie dient. Bij het paviljoen van Belcrum Beach aangekomen, bevinden zich daar al gasten en de wandelaars kunnen hierbij aanschuiven aan de lange tafels. De kinderen vermaken zich heerlijk op het strand en er wordt genoten van de zon. Een leuk moment is het gooien van het bruidsboeket. Het blijft altijd een grote gok, om blind naar achteren te gooien en het boeket duikt dan ook vlak langs de opgestelde ongehuwde dames. Dan maar een duik naar het boeket om het lot een handje te helpen. 😉
Als het buffet wordt opgediend mag ik mijn camera laten zakken en een vorkje meeprikken. Even kletsen en ontspannen tot de eerste kinderen worden opgehaald. Van deze opa en oma kreeg ik een lift terug naar mijn auto bij Harm en Maya thuis, zodat ik niet eerst nog 1,5 kilometer hoefde terug te lopen, heel aardig!

Harm en Maya: het was ongelofelijk mooie dag! Niet alleen voor jullie onvergetelijk, maar voor mij daarom heerlijk om vast te mogen leggen! Ik wens jullie heel veel geluk, met natuurlijk de stiekem al aanwezige baby.

Een stel met het geluk op hun hand – Bruiloft Harm en Maya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *